Omgeving

Bij It Sailhûs en in de omgeving valt er genoeg te beleven. Hieronder vind je een aantal activiteiten en andere mogelijkheden om erop uit te gaan.

VVV Zuidwest Friesland
Een bezoek aan Friesland staat garant voor afwisseling! Ga op pad en verken het weidse landschap, de meren, de kust, de bossen en de heuvels. Bekijk alle mogelijkheden op waterlandvanfriesland.nl

Zeilen
Geniet van de rust, ruimte en natuur op de Fluessen en omliggende Friese meren. Bij je vakantiewoning kan je een (zeil)boot huren om zelfstandig mee het water op te gaan. Voor mensen met zeilervaring zijn er leuke zeilbootjes te huur. En heb je geen zeilervaring, dan is onze rolstoeltoegankelijke pontonboot een uitkomst! Hier vind je meer informatie over de mogelijkheden >>

Voor het huren van een sloep, zeilpraam of klassieke platbodem kun je terecht bij WSC de Fluessen. Bij zeilschool Allemansend kun je een polyvalk huren.

Fietsen
Friesland is één van de mooiste fietsregio’s van ons land. De prachtige fietstochten voeren je door een schitterende omgeving. Maak je eigen fietsroute via fietsknooppunten.

Tip! Huur onze elektrische rolstoelfiets bij je verblijf in It Sailhûs (zie de pagina 'prijzen')!

Wandelen
Vanuit It Sailhûs kan je een prachtige wandeltocht door de weilanden maken, met een bezoek aan de vogelkijkhut in het nabijgelegen natuurgebied de Swim (mits het er niet te druk is). En er is veel te wandelen in de nabijgelegen Gaasterlandse bossen.

Kleinschalige uitstapjes

Steden en dorpen
Geniet van de mooie steden en dorpjes, zoals Balk, Sneek, Workum en Heeg. Of plan een bezoek aan Leeuwarden, met prachtige musea, heerlijke terrassen en leuke winkels.

Golf
Op slechts 10 minuten rijden van Elahuizen ligt de mooiste natuurbaan van Nederland, Golfclub Gaasterland. Vooralsnog is de baan alleen open voor leden, maar bekijk de website voor eventuele versoepelde maatregelen.

Kameleon Terherne
Beleef de avonturen van Hielke en Sietse en ervaar het 50’er jaren boerenleven; stap in de wereld van de Schippers van de Kameleon. Vaar mee in de Kameleon, survival op het avontureneiland en slenter door de straten van Lenten. Voor jong én oud biedt Kameleon Terherne een dag vol plezier, beleven en ontdekken. Het park is nog niet open voor grote groepen, maar ze kunnen wel kleinschalige uitstapjes bieden.

Dwalen door het Rijsterbos
Het Rijsterbos in Gaasterland is een echt familiebos. Wandelen in het 'Rysterbosk' kun je doen door de rode of blauwe paaltjes te volgen. Maar nog leuker is om gewoon wat rond te dwalen over oude paden en plotseling verrast te worden door het uitzicht op het IJsselmeer vanaf het Mirnserklif. Voor de sportieve kinderen is er een Klim- en Klauterbaan aangelegd, dichtbij de parkeerplaats in Rijs. 

Kabouterpad Sint Nicolaasga
In Sint Nicolaasga vind je in de Vegelinbossen het Kabouterpad rondom de Amazonevijver. Langs het kabouterpad zijn van bomen prachtige figuren gemaakt met gezichten. Één boom ziet er zelfs uit als een harp. Ze zijn gemaakt door kettingzaagkunstenaar Banzai-John. Van vergane bomen rondom de vijver maakt hij allerlei figuren. Bij de figuren staan borden met een verhaaltje en soms een opdracht. Ga eens op zoek naar alle prachtige figuren, zoals een heks, een dino én kabouters natuurlijk! 

Meer mogelijkheden

Friesland heeft een aantal prachtige musea, denk bijvoorbeeld aan Fries Scheepvaart Museum (Sneek), Keramiekmuseum Princessehof (Leeuwarden), Jopie Huisman Museum (Workum), Fries Museum (Leeuwarden), Museum Belvédère (Heerenveen) en Werelderfgoed Woudagemaal (Lemmer). Controleer wel de openingstijden van de musea! De meeste, maar niet alle, gaan vanaf 1 juni weer open voor publiek.

AquaZoo Leeuwarden
AquaZoo Leeuwarden vind je aan de prachtige Friese wateren. En vanaf 18 mei gaat het park weer open! Geniet van het Zeeleeuwen Spetter Spektakel, feest mee tijdens het Pinguïn Haringhapfestijn en stap samen met een dierverzorger op een trekschuit tijdens de Zeehondensafari! Meer over AquaZoo in Leeuwarden lees je hier >>

Eten en drinken

Horecagelegenheden mogen beperkt open, maar je kunt tegenwoordig zeer smaakvol thuis, op je eigen terras, of op je vakantieadres uiteten. Veel ondernemers in Waterland van Friesland bieden overheerlijke afhaal- en bezorggerechten aan. Op waterlandvanfriesland.nl zie je welke horeca er (aangepast) open zijn in de omgeving.

Eetcafé de Fluessen
Pal naast It Sailhûs ligt Eetcafé de Fluessen. Ook De Nieuwe Melkfabriek biedt heerlijke én gezonde maaltijden aan. Handig én lekker!

Verder vind je in de omgeving meer horeca die ook afhaalmaaltijden leveren: