Zeilen met... een spierziekte

Lisette Koopmans

Lisette Koopmans (30) is geboren met de progressieve spierziekte SMA (Spinale Musculaire Atrofie). Toen ze klein was kon ze nog lopen, fietsen en skeeleren. Dat werd in de loop van de jaren minder en inmiddels is ze gebonden aan haar elektrische rolstoel. Haar spierziekte belemmert haar echter vrijwel niet in het dagelijks leven. Door haar ervaringen bij SailWise voelt Lisette zich helemaal vrij en zeker op het water!

“Het is fijn om op het eiland te zijn en nieuwe mensen te leren kennen.”

“De vakanties bij SailWise voelen als thuiskomen. Het is enorm fijn om weer op het eiland te zijn en daar oude bekenden tegen te komen, maar ook om nieuwe mensen te leren kennen. Ik heb er al verschillende vriendschappen aan overgehouden. Het is heerlijk om lekker actief bezig te zijn, het water op te gaan en ondertussen gezellig te kletsen. Ik houd van de afwisseling die daar is. Zo kunnen we ’s ochtends zeilen, ’s middags kanoën en de volgende dag suppen."

“Zeilen is mijn nieuwe hobby geworden.”

"De eerste keer dat ik alleen in een zeilboot de Loosdrechtse Plassen op ging, was echt een overwinning. De bemanning gaf mij het vertrouwen dat ik het kon en het ging ook heel goed. Sindsdien is zeilen mijn nieuwe hobby geworden. En hoewel ik zelfstandig kan zeilen, vind ik het toch het leukst om gezellig met anderen het water op te gaan."

“Ik was de enige met zeilervaring.”

"Mijn meest unieke ervaring bij SailWise was tijdens de coronapandemie. De accommodatie op het eiland was anders ingericht, zodat gezinnen er konden verblijven. Het gaf mij de kans om samen met mijn ouders naar Robinson Crusoe te gaan. Samen zijn we met de Eduard gaan zeilen, waarbij ik de enige met zeilervaring was. Na twee oefenrondjes had mijn vader het grootzeil onder de knie en mijn moeder de fok. Het was geweldig dat ik zo mijn passie met mijn ouders kon delen én dat de bemanning mij het vertrouwen gaf dat ik dat ook kon. Dat gaf zo’n enorme kick! Ik had het nooit voor mogelijk gehouden, maar het kan gewoon bij SailWise.”

Terug naar het overzicht