Zeilen met ... een visuele beperking

Esmoreit Douwes Dekker

Esmoreit Douwes Dekker (72) zit vol energie en houdt wel van een uitdaging. Maar er zijn grenzen. Door haar visuele beperking ziet ze nog maar 20% en zelfstandig zeilen zit er voor haar niet in. Dacht ze…

“Op de ZieZo-beurs – een beurs over leven met minder zicht – struikelde ik over één van de vrijwilligers van SailWise. Het is nog nooit iemand gelukt om mij over te halen te gaan zeilen, want ik ben een beetje bang op een boot in het water. Maar hij zei: ‘Wat een onzin. Met een week ga jij alleen met een bootje de plassen op’.”

Kom me halen als ik een SOS uitzend

“Toen dacht ik: ‘ik ga gewoon’. In 2019 heb ik mijn eerste vakantie geboekt op Robinson Crusoe. Ik vond het enorm spannend. Ik heb nog tegen mijn omgeving gezegd dat als ik een SOS uit zou zenden, ze mij meteen moesten ophalen. Desnoods met een helikopter.”

Zelfstandig het water op

“Eenmaal op het eiland zeiden ze: ‘Dus jij gaat alleen de Loosdrechtse Plassen op’. En dat heb ik echt gedaan: alleen de plassen op, met een portofoon. Ik zie bijna niets, behalve een paar vage kustlijnen. Ik kan dus zo in het riet belanden zonder dat ik het doorheb. Maar op afstand konden ze mij goed begeleiden. Ik kan de zeilen houden en op koers varen. Uiteindelijk heb ik in achtjes om twee eilanden gevaren en ben ik zelfs alleen teruggevaren.

Het is ook heel leuk om met een vrijwilliger te gaan zeilen. Ik kan dan ontspannen leren zeilen. En zo kunnen we hard en schuin gaan. Dat is echt heel gaaf.”

Het maakt niet uit

“Dankzij SailWise heb ik een stuk extra zelfvertrouwen gekregen. Ik voel mij geen 72, maar behoor wel tot de oudere jongeren. Bij SailWise maakt dat niet uit. Als jij iets wilt of zij denken dat je het met een beetje aanmoediging kan doen, dan doe je dat. Iedereen doet mee en dat vind ik fantastisch. Zodra het nieuwe reisprogramma uitkomt ben ik de eerste die gaat boeken.”

Terug naar het overzicht