Rolstoeltoegankelijke activiteiten in Friesland

Rolstoeltoegankelijke activiteiten in Friesland

Topattracties voor mensen met een beperking

Op vakantie met een beperking vraagt vaak net iets meer voorbereiding. Vaak heb je vragen als ‘Kom ik het gebouw wel in’ of ‘kan ik gewoon naar het toilet’ en ‘Zijn de paden wel breed genoeg.’ Gelukkig hebben veel attracties in Friesland voorzieningen, zodat iedereen welkom is. Een aantal van deze attracties en activiteiten willen wij hier graag voor je uitlichten.

Ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer (15 km)

Een van ’s Nederlands mooiste kroonjuwelen; het  Ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer. Het grootste nog functionerende stoomgemaal ter wereld stamt uit 1920 en staat sinds 1998 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Deze monumentale stoomreus wordt bij te hoge waterstanden nog altijd ingezet door Wetterskip Fryslân om te zorgen voor droge voeten in Friesland.

Zowel voor jong als oud is het Woudagemaal een leerzame en leuke belevenis. Hier valt van alles over de werking van het oude stoomgemaal van vroeger en nu te leren, maar ook over klimaatverandering en waterbeheer.

Toegankelijkheid Woudagemaal

Een bezoek aan het Woudagemaal begint in het naastgelegen moderne bezoekerscentrum. Vanuit het bezoekerscentrum verzorgt een gids rondleidingen door het gemaal met zijn majestueuze machinehal en aangrenzende ketelhuis. Zowel het gemaal als het bezoekerscentrum zijn aangepast aan mensen met een handicap en rolstoelvriendelijk. In het bezoekerscentrum bevindt zich een invalidentoilet.


Orchideeën Hoeve in Luttelgeest (33 km)

Flamingo’s spotten, geheime junglepaden ontdekken en shoppen op die leuke vakantiemarkt: voor een dagje tropen hoef je de grens helemaal niet over. In indoorpark de Orchideeën Hoeve in Luttelgeest ligt de jungle gewoon aan je voeten en beleef je samen met jouw familie de leukste avonturen.

Toegankelijkheid Orchideeënhoeve

Ook als je bent aangewezen op een rolstoel, scootmobiel of rollator zijn er volop mogelijkheden om de Orchideeën Hoeve te ontdekken. De hoofdroute door het park is geheel rolstoeltoegankelijk en drempelloos. Houd er als begeleider rekening mee dat er in enkele paden avontuurlijke elementen zijn aangebracht. Hierbij kun je denken aan klinkerpaden en heuvels. Het park beschikt over invalidentoiletten en er zijn meerdere parkeerplaatsen voor mindervalide bezoekers.

Kosteloos gebruik van een rolstoel

De Orchideeën Hoeve beschikt over een beperkt aantal rolstoelen die kosteloos door mindervalide bezoekers kunnen worden gebruikt. Je kunt voorafgaand aan het bezoek een rolstoel reserveren via info@orchideeenhoeve.nl.


Aqua Zoo in Leeuwarden (56 km)

In AquaZoo vind je allerlei soorten dieren! Van capibara's, flamingo's, piranha's en wallaby's tot aan ijsberen, nijlkrokodillen, rode panda's, schildpadden en nog veel meer.

Ga samen op ontdekkingstocht en leer alles over de bijzondere dieren tijdens de dagelijkse presentaties. Ga bijvoorbeeld naar de ijsbereninspectie en bekijk de dieren samen met de verzorgers vanaf heel dichtbij! Tijdens het Pinguïn Haringhapfestijn mag je meehelpen met het voeren van de pinguïns.

Toegankelijkheid Aqua Zoo

AquaZoo Leeuwarden beschikt over diverse faciliteiten voor mindervaliden. Op het parkeerterrein zijn mindervalide parkeerplaatsen aanwezig. Het park is zeer toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Je kunt enkele poortjes tegen komen waar je hulp bij nodig hebt. Medewerkers van het park zijn altijd bereid je te helpen. Er zijn mindervalide toiletten (met beugel) aanwezig in het park. Ook zijn er rolstoelen in het park die je kunt lenen. Het is aan te raden deze vooraf te reserveren via info@aquazoo.nl.

Meenemen blindengeleidehond of hulphond

Blindengeleidehonden en hulphonden worden alleen toegelaten als ze ingeënt zijn. De doorloopverblijven, zoals de kangoeroes, ringstaartmaki’s en pinguïns, kunnen niet bezocht worden. Medewerkers zijn altijd bereid om te helpen en een aangepaste route aan te geven.


Swim Fun in Joure (23 km)

Subtropisch zwembad Swimfun in Joure is de perfecte locatie voor een fantastische dag vol waterpret. Geniet van de spannende én ontspannende attracties in ons overdekte zwembad. In Swimfun zijn ook welnessfaciliteiten aanwezig.

Toegankelijkheid Swim Fun

Swimfun is voor iedereen toegankelijk. Op de parkeerplaats zijn verschillende invalide parkeerplaatsen voor de ingang. De ingang heeft automatische deuren. De receptie heeft een verlaagd deel waardoor je gemakkelijk een ticket kunt kopen. De entreepoortjes naar Swimfun zijn extra ruim en werken met een sensor. In Swimfun is er een aparte mindervaliden kleedkamer met eigen kluisje, toilet, en douche. In het zwembad zelf is er een rolstoel die het water ingereden kan worden bij het speciale strandgedeelte.

Kom je zwemmen met meerdere mensen met een fysieke beperking? Dan is het handig om dit van te voren door te geven via de receptie van Swimfun: 0513-417648.