Rolstoelvriendelijke musea in Friesland

Rolstoelvriendelijke musea in Friesland

Toegankelijke musea in Friesland

Friesland ademt cultuur. Dat was altijd al zo. Maar sinds Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa 2018 was, is de culturele bewustwording van Friesland gegroeid. Niet alleen in Leeuwarden, maar in de gehele provincie.

Je vindt in Friesland prachtige musea en de meesten zijn goed toegankelijk, ook met een rolstoel of scootmobiel. Bovendien zijn Friese mensen erg behulpzaam en gastvrij: je zult je dus op je gemak voelen als je een van de meer dan 100 musea bezoekt!

Jopie Huisman Museum Workum (19 km)

Het Jopie Huisman Museum is gewijd aan het werk en het leven van de Friese autodidacte meesterschilder Jopie Huisman. De Stichting Jopie Huisman Museum werd in 1986 opgericht, met als doel het exposeren van het werk en het uitdragen van de filosofie. Sinds de oprichting heeft het museum meer dan 2 miljoen bezoekers mogen verwelkomen.


Fries Museum Leeuwarden (48 km)

Ontdek de Fries in jezelf in het Fries Museum! Hier ontdek je alles over de elf steden en het platteland, de haat-liefdeverhouding met het water, de zoektocht naar het typisch Friese en de plek van Friesland in de wereld.


Fries scheepvaartmuseum Sneek (20 km)

Het Fries Scheepvaart Museum is een veelzijdig museum over de historie van de Friese scheepvaart van de 17de tot de 21ste eeuw. Met scheepsmodellen en schilderijen vertellen we de verhalen van de Friese kustvaart, de binnenvaart (met skûtsjes), de visserij op de Zuiderzee en de beurtvaart. Ook de zeilsport komt ruimschoots aan bod. In de winterafdeling gaat het over vervoer over bevroren water. De prijzen van de Elfstedentocht en een sierlijke ijsschuit trekken hier de aandacht.


Ir. D.F. Woudagemaal Lemmer (15 km)

Een van ’s Nederlands mooiste kroonjuwelen; het  Ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer. Het grootste nog functionerende stoomgemaal ter wereld stamt uit 1920 en staat sinds 1998 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Deze monumentale stoomreus wordt bij te hoge waterstanden nog altijd ingezet door Wetterskip Fryslân om te zorgen voor droge voeten in Friesland.

Zowel voor jong als oud is het Woudagemaal een leerzame en leuke belevenis. Hier valt van alles over de werking van het oude stoomgemaal van vroeger en nu te leren, maar ook over klimaatverandering en waterbeheer.


Museum Lemmer / Oudheidskamer Lemster Fiifgea (18 km)

De vrachtvaart op Amsterdam, de Oostzeehandel in de 17e en 18e eeuw, de scheepsbouw en de visserij met Lemsteraken... Het zijn enkele facetten van de boeiende geschiedenis van Lemmer. In de Oudheidskamer is ook te zien welke gevolgen de vervening had in deze streken en de afsluiting van de Zuiderzee voor Lemmer.


Bezoekerscentrum Mar en Klif Oudemirdum (10 km)

Bij Bezoekerscentrum Mar & Klif in Oudemirdum loop je dwars door de fascinerende geschiedenis van het Nationaal Landschap. Ontdek de mooie dieren die er leven. Leer de bijzondere kenmerken van de vier landschapstypen herkennen. Geniet van de wisselexpositie en buiten van de heemtuin. Na een bezoek is je ontdekkingsreis door het landschap nóg leuker.


Museum Joure (24 km)

Museum Joure is een verrassend maakmuseum middenin het centrum van Joure. Beroemd middelpunt is de eerste fabriek van Douwe Egberts, waar je het verhaal achter dit wereldberoemde merk beleeft. Ook zeker de moeite waard zijn de fotogenieke Metaalfabriek van Keverling, de authentieke Drukkerij en de Friese Klokkenmakerij. In totaal bestaat het museum uit 10 monumentale gebouwen, samen het oudste industrieterrein van Joure.


Koninklijk Eise Eisinga Planetarium Franeker (48 km)

Het zonnestelsel in huis. Aan het plafond van de woonkamer van een prachtig grachtenhuis in Franeker bevindt zich het oudste nog werkende planetarium ter wereld. Dit nauwkeurig bewegend model van het zonnestelsel werd tussen 1774 en 1781 gebouwd door de Friese wolkammer Eise Eisinga. Het is ook een museum dat een uitgebreide verzameling van historische astronomische instrumenten herbergt en dat aandacht schenkt aan de moderne sterrenkunde.