20 augustus 2021

D66 tweede kamerlid bezoekt Robinson Crusoe

Als nieuw tweede kamerlid zet Jeanet van der Laan (D66) zich in voor de sport. Onderdeel daarvan is natuurlijk ook de sport voor mensen met een beperking. Fonds Gehandicaptensport heeft mevrouw Van der Laan daarom uitgenodigd voor een bezoek aan het watersporteiland van SailWise, Robinson Crusoe. Met eigen ogen kon de politica zien en ervaren wat de meerwaarde van sporten is voor deze groep.

Meerwaarde

Watersporten is leuk voor iedereen. Op het water krijg je een gevoel van ontspanning en vrijheid. Voor mensen met een beperking doet het nog veel meer. Uit onderzoek van Wageningen Universiteit blijkt dat watersporten hen de mogelijkheid biedt om zichzelf te ontwikkelen, uitdagingen aan te gaan en de eigen regie (weer) te pakken. De ervaringen die mensen met een beperking opdoen tijdens het watersporten geeft hen ook meer zelfvertrouwen in het dagelijks leven.

Jeanet van der Laan

D66-kamerlid Van der Laan bezocht het watersporteiland Robinson Crusoe op donderdag 19 augustus. Namens SailWise was directeur Renske Rietbergen aanwezig om te vertellen over ons werk en wat dit betekent voor mensen met een beperking. Dankzij de aanwezige deelnemers en vrijwilligers kon Van der Laan met eigen ogen zien én ervaren hoe we watersport mogelijk kunnen maken voor echt íedereen. Natuurlijk werd er ook gezeild met onze rolstoeltoegankelijke roll-on-roll-off-zeilboot ‘Bertus’.

Sport voor mensen met een beperking vanzelfsprekend in 2030!

In de nota ‘Sport en bewegen voor mensen met een beperking vanzelfsprekend in 2030!’ bepleiten de politieke partijen D66, GroenLinks en SP dat sport nog steeds niet vanzelfsprekend is voor mensen met een beperking, maar dat wel zou moeten. Het sluit goed aan bij onze visie. Bij SailWise is het niet de vraag óf iets kan, maar hoe we het mogelijk kunnen maken. Met het bezoek aan Robinson Crusoe heeft Jeanet van der Laan gezien wat sport doet voor mensen met een beperking en wat er mogelijk is op het gebied van watersport. Het heeft haar verder geïnspireerd om met de nota aan de slag te gaan.

Bovendien heeft Van der Laan positief gereageerd op de uitnodiging om in 2022 met ons aangepaste, rolstoeltoegankelijke zeilschip Lutgerdina uit te varen tijdens het 125 jarig bestaan van het schip.

Terug naar het overzicht