10 oktober 2022

Inclusief zeilteam doet mee met het Beurtveer

"Iedereen doet voor 100% mee, rolstoel of niet"

We doen van 17 t/m 20 oktober mee met het Beurtveer! Een inclusief team – bestaande uit mensen met én zonder beperking – zeilt met de Lutgerdina mee tijdens deze wedstrijd voor traditionele schepen. Onze tweemastklipper is volledig aangepast en rolstoeltoegankelijk. "Iedereen die meegaat doet voor 100% mee, of je nu in een rolstoel zit of niet”, vertelt schipper Ruth Giesen.

“Ons motto is dat iedereen actief moet kunnen zeilen, ongeacht de mate van iemands beperking”, zegt Giesen. Met die gedachte organiseren we al bijna 50 jaar watersportvakanties voor mensen met een beperking en heeft nu ook een inclusief team samengesteld voor het Beurtveer. De vaste bemanning van het schip – bestaande uit vier vrouwen en twee mannen – wordt bijgestaan door mensen in een rolstoel, mensen met een visuele beperking en mensen met een verstandelijke beperking. “Het maakt niet uit welke beperking iemand heeft, we vinden wel een manier waarop iedereen actief mee kan doen. Zo kan de val vastgemaakt worden aan een elektrische rolstoel om het zeil te hijsen en kan iemand met een visuele beperking ook heel goed zeilen hijsen.”

Zo’n 20 tjalken en klippers doen mee met het Beurtveer en zeilen in drie etmalen zo snel mogelijk van Workum naar Amsterdam en weer terug. Het is een tactisch spel, waarbij gebruik van de motor verboden is en een aantal havens verplicht aangedaan moet worden. Hoewel de Lutgerdina niet tot de snelste behoort, is het zeker een van de specialere schepen. De 125-jaar oude klipper beschikt over moderne technieken, zoals een lift om benedendeks te komen, een hydraulisch stuursysteem voor mensen met een geringe armfunctie en tilliften in de hutten.

Lees hier meer over de Lutgerdina >>

Terug naar het overzicht