17 oktober 2023

Inclusief zeilteam van SailWise neemt deel aan het Beurtveer

SailWise doet van 22 t/m 27 oktober mee met het Beurtveer. Een inclusief team, bestaande uit mensen met verschillende beperkingen, zal de Lutgerdina bemannen tijdens deze gerenommeerde zeilwedstrijd voor traditionele schepen. De tweemastklipper van SailWise is volledig aangepast en toegankelijk voor rolstoelgebruikers, met als uitgangspunt dat iedereen kan deelnemen, ongeacht hun fysieke mogelijkheden.

SailWise heeft het principe dat iedereen, ongeacht de aard van hun beperking, in staat moet zijn om actief te zeilen. Met dit doel voor ogen organiseert SailWise al bijna 50 jaar actieve watersportvakanties voor mensen met een beperking. Het zeilteam dat deelneemt aan het Beurtveer weerspiegelt deze missie en omvat zowel naast de vaste bemanning zowel mensen zonder beperking, als teamleden in rolstoelen, met een visuele beperking of met een spierziekte.

Schipper Ruth Giesen: “Het maakt bij ons niet uit wat voor beperking iemand heeft; we vinden altijd een manier waarop iedereen actief kan deelnemen. Of het nu gaat om het besturen van het schip door een teamlid met een hoge dwarslaesie of om mensen met een visuele beperking die de zeilen hijsen, we zorgen ervoor dat iedereen een rol kan spelen.”

Ongeveer 20 tjalken en klippers nemen deel aan het Beurtveer en zeilen in drie etmalen non stop van Workum naar Amsterdam en weer terug, waarbij ze proberen de snelste route te vinden. Deze wedstrijd vereist tactisch inzicht, aangezien een aantal havens verplicht moet worden aangedaan en gebruik van de motor verboden is. Hoewel de Lutgerdina wellicht niet tot de snelste schepen behoort, is het zeker een van de meest bijzondere. Deze 126 jaar oude klipper is uitgerust met moderne voorzieningen, zoals een lift voor toegang benedendeks, een hydraulisch stuursysteem voor mensen met beperkte armfunctie en tilliften in de hutten.

SailWise is vastbesloten om zeilen en watersport toegankelijk te houden voor iedereen. Het inclusieve zeilteam dat deelneemt aan het Beurtveer illustreert hun voortdurende inzet om inclusie in de watersport te bevorderen.

Terug naar het overzicht