22 augustus 2023

SailWise doet mee met de Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace

“Ik heb er echt héél veel zin in”, glundert Vincent Blaauw. Hij is slechtziend, maar kan op de catamaran Beatrix zijn passie voor zeilen blijven koesteren. “Op het water leef ik in een bubbel. Dan vergeet ik de rest.” Met een inclusief zeilteam doet de Enkhuizer stichting SailWise mee aan de Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace. Op 25 en 26 augustus zeilen meer dan 400 zeilboten mee in de strijd om zoveel mogelijk mijlen te varen in 24 uur.

Zeilen met een beperking

De Beatrix is een opmerkelijk schip, dat volledig aangepast is voor mensen met een beperking. “Ik kan nog wel iets zien, maar op de Beatrix hebben ze hele mooie aanpassingen voor mensen met een beperking, ook voor mij”, vertelt Vincent. De Beatrix is onder meer voorzien van audioapparatuur en reliëfkaarten voor mensen met een visuele beperking, een joystick voor mensen met een verminderde handfunctie en een hydraulisch plateau, zodat mensen in een rolstoel het schip ook kunnen besturen.

Kijken naar mogelijkheden

“We gaan voor het hoogst haalbare, maar de focus ligt vooral op actieve deelname van alle bemanningsleden”, vertelt schipper Rinke Bergsma. Het avontuurlijke enthousiasme en de vastberadenheid van de bemanning laat zien dat beperkingen geen grenzen stellen aan de passie voor zeilen. “Tijdens onze reguliere zeiltochten doen we niet anders”, zegt Rinke. “Mensen ontdekken bij SailWise dat ze veel meer kunnen dan ze denken. Het maakt niet uit hoe licht of zwaar je beperking is, we vinden altijd een manier waarop je voor 100% mee kan doen.” Vincent's ervaring bij SailWise heeft zijn horizon verbreed: "Voor mij is het altijd net een stapje harder werken, omdat ik slechtziend ben. Het kost véél meer energie dan bij een ander. En met SailWise kan ik zorgeloos op vakantie en ook sporten."

Houd de Beatrix in de vaart

De Beatrix start de race op vrijdag 25 augustus in Stavoren. Op zaterdag 26 augustus finisht het schip aan het einde van de dag in Medemblik. Met haar deelname wil SailWise laten zien hoeveel er mogelijk is op watersportgebied voor mensen met een beperking. Bovendien vraagt de stichting steun om de Beatrix in de vaart te houden. Het schip heeft deze winter dringend groot onderhoud nodig om veilig te kunnen blijven varen met gasten. Dat kan de stichting niet volledig zelf financieren. Wie een bijdrage wil leveren kan dat doen op onze donatiepagina.

Terug naar het overzicht