16 april 2024

Zeer slechtziende Jos Lavrijsen surft 80 kilometer over het IJsselmeer

De zeer slechtziende Jos Lavrijsen, is op zijn windsurfplank op 11 april samen met een begeleidende vloot van ruim 50 watersporters met en zonder beperking het IJsselmeer overgestoken. Doordat het hele traject naar Enkhuizen tegen de wind in was, moest er een zigzag koers worden gevaren. Hierdoor werd de tocht veel langer en surfte Jos ruim 80 kilometer over het woelige water van het IJsselmeer. Toen de duisternis begon in te vallen, zijn Jos en de andere surfers na ruim 7 uur non-stop surfen overgestapt op de catamaran de Beatrix. Het laatste stuk naar Enkhuizen hebben ze daardoor zeilend afgelegd. Naast Jos hebben ook Laila van der Meer en Bjarne Brouwer, wedstrijdzeilers van TeamAllianz, de oversteek gemaakt. Het zeilduo, dat zich al geplaatst heeft voor de Olympische Spelen, zeilde het IJsselmeer over in een Inclusion catamaran, met een verduisterende VR bril. Voor Laila was dit een grote uitdaging, omdat ze de golven op het IJsselmeer hierdoor niet zag aankomen. Laila: “Ik heb hierdoor nog meer respect gekregen voor Jos, die met bijna geen zicht zoveel uren op zijn windsurfplank heeft gevaren." Ook Jorien Hin, wedstrijdzeilster en jongerenambassadeur van SailWise, voer mee in de vloot. Zij deed dit in de nieuwe randmeer van SailWise en kwam als eerste om 17.30 uur aan in Enkhuizen.

De volgende dag vond de feestelijke intocht plaats in de binnenstad van Enkhuizen en werden de watersporters verwelkomd door burgemeester Eduard van Zuijlen. Hij feliciteerde Jos en alle andere watersporters met hun prestatie.  "SailWise geeft mij de vrijheid om 'zonder mijn beperking' te watersporten!", verklaarde Jos na afloop met een stralende glimlach. “ “Ik vind het jammer dat ik niet surfend in Enkhuizen ben aangekomen, maar wel super trots dat ik door de tegenwind veel meer kilometers heb gesurft dan waarvoor ik heb getraind.”

De unieke samenwerking tijdens de tocht en de prestatie van Jos en zijn mede surfers en zeilers typeren met recht het motto van het lustrum “Grenzen verleg je samen”.

Feestelijke reünie met veel gezelligheid en muziek

Afgelopen zaterdag genoten ruim 120 SailWise enthousiastelingen van een gezellig feest in de Mastenbar in Enkhuizen. Er was heerlijk eten, een tentoonstelling over 50 jaar SailWise, een lustrumfilm en natuurlijk een fantastisch weerzien van vele oude bekenden! Met tot slot een swingende afsluiting met de band 'Joyride'!

Terug naar het overzicht