Blind varen op je gevoel

En dan is het weer zover, na een druk jaar dat in het teken stond van nieuwe aanpassingen en trainingen bij Visio in Haarlem mag ik nu mijn rugzak vullen en de rubber laarzen onder de trap vandaan plukken. Mijn “vaarseizoen” gaat weer beginnen! Sinds enkele jaren ga ik mee met de watersportvakanties van Sailwise. Voor visueel gehandicapten zijn er braille vaarkaarten, een audio-kompas, borden met voelbare knopen en windrichtingen erop en kunnen vaarroutes met behulp van een reliëftekening voelbaar gemaakt worden. Samen met bemanning en vrijwilligers
kijk je naar wat je wilt en wat er mogelijk is. Zo leerde ik vorig jaar van een andere blinde man dat wij bij halve wind het beste inzicht kregen in het zeilen. We voelden de wind, we voelden wat dit deed met het zeil en het roer en konden hier samen aardig op inspelen.

“Als ik de geluiden om me heen hoor van klapperende zeilen en de zon in mijn gezicht voel, geeft het mij zo’n geluksgevoel.”

Op de tweemaster vind ik vooral het grootse, de machtige zeilen en de gigantische geluiden indrukwekkend. Als ik in de wind sta en de geluiden om mij heen hoor van krakend hout, rammelende ijzeren kettingen, klapperende zeilen, de zon in mijn gezicht voel en aan het geluid hoor wanneer er weer boegwater over mij heen komt gutsen, geeft het mij zo’n geluksgevoel. Ik ben mij ervan bewust dat ik ook zonder zicht nog volop kan genieten! 

Het is belangrijk dat de bemanning en de vrijwilligers oog hebben voor een ieders mogelijkheden, creatief zijn in oplossingen en de veiligheid waarborgen. Dit laatste maakt dat ik tal van acties zelfstandig durf te ondernemen! Naast het sportieve element is het ook elk jaar weer een gezellige week. Nieuwe mensen ontmoeten en oude bekenden begroeten. Het hebben van een handicap is normaal en iedereen helpt elkaar.

“We voelden de wind, we voelden wat dit deed met het zeil en het roer en konden hier samen aardig op inspelen.”

Maar het is meer dan vakantie voor mij. Dat ondervind ik telkens als ik weer in het dagelijkse ritme kom. Ik laat me niet meer zo beïnvloeden door de vooroordelen van mijn omgeving. Als ik iets zelf wil doen en een ander wil mij dat uit handen nemen, laat ik dat niet gebeuren. Ook leer ik meer vanuit mijn mogelijkheden te kijken. Kortom deze watersportvakanties leren mij uitgaan van mijn mogelijkheden, de wereld vanuit een ander perspectief te zien en trots te zijn op het aandeel dat ik kan leveren!

“Als ik iets wil doen en een ander wil mij dat uit handen nemen, laat ik dat niet gebeuren.”

Terug naar het overzicht