Een ervaring voor het leven

Emmy ten Hove

Speciaal onderwijsschool De Twijn uit Zwolle gaat ieder jaar naar Robinson Crusoe

Bijna de helft van onze reizen wordt geboekt door groepen. Revalidatiecentra, woonvormen, patiëntenverenigingen, speciaal onderwijs… ze zijn het er allemaal over eens: de watersportactiviteiten van SailWise zorgen voor meer zelfvertrouwen en de durf om in de normale situatie ook uitdagingen aan te gaan. Emmy ten Hove vertelt hoe het is om met haar basisschoolleerlingen naar Robinson Crusoe te gaan.

“’Bij ons staan de leerlingen aan het roer’, dat roepen we al jaren. Sinds 2017 is dat letterlijk zo. We wonnen een prijs om een week te gaan zeilen op Robinson Crusoe. Na die week waren we zo enthousiast, dat we alle zeilen hebben bijgezet om dit ieder jaar te doen. Gelukkig werft SailWise fondsen voor de meerkosten van de reis en we hebben zelf een deel gesubsidieerd gekregen. Daardoor is het voor ons mogelijk om dit ieder jaar met twee groepen te doen.”

”Dit hadden we 10 jaar geleden al willen doen.”

Alles kan en alles mag

“De eerste keer dat ik mee mocht heb ik mij enorm verbaasd. Echt alles kan en niets is te gek. Is een leerling nog zo beperkt, dan wordt het toch mogelijk gemaakt. Gewoon met de middelen die er zijn en anders wordt er alsnog een manier gevonden. Daarom zeiden we direct: ‘Dit is zo geweldig, dit moeten we warm houden en mogelijk maken voor meer leerlingen’.”

”Het is bijna niet te beschrijven hoe leerlingen terugkomen van het eiland.”

Ervaring voor het leven

“Het is bijna niet te beschrijven hoe leerlingen terugkomen van het eiland. Kinderen in een elektrische rolstoel hebben ineens in een bootje gevaren en die ook nog zelf bestuurd. Ze kunnen zoveel meer dan dat ze zelf hadden gedacht. Veel van hen zijn het niet gewend om zonder ouders of verzorgers ergens anders te logeren. Het is dus veel meer dan alleen de watersportervaring. Het is een ervaring voor het leven, absoluut!”

”Het is veel meer dan alleen een watersportervaring.”

Spannend

“Sommige groepsdocenten waren in het begin terughoudend. ‘Wat als er iets gebeurt op zo’n eiland? We moeten al die bagage mee en alle toeters en bellen regelen qua verzorging. Durven we dit wel aan?’ Zij hebben dus ook hun grenzen moeten verleggen. Naderhand vond iedereen het supertof en zijn deze reizen echt een verrijking voor onze leerlingen.”

Terug naar het overzicht