Onbeperkt genieten

Kim Glas

Kim Glas is fysiotherapeute en vrijwilliger bij SailWise. In 2022 ging ze voor het eerst mee met één van onze reizen in It Sailhûs en schreef daar deze blog over.

“Ik ben eigenlijk altijd wel heel gelukkig” antwoordt Angelien weloverwogen op haar typisch bedachtzame manier. Ik zit op het achterdek van de catamaran Beatrix, naast vraagsteller Marcel en tegenover Angelien, en luister aandachtig naar dit aandoenlijke gesprek. Angelien zit in haar elektrische rolstoel verstopt onder haar sjaal, muts en een grote regencape. Mijn ogen lopen vol en ik moet m’n best doen dit niet te laten merken. Deze lieve mevrouw moet nota bene ’s nachts iemand bellen als ze op een andere zij wil liggen en vertelt hier doodleuk hoe gelukkig ze over het algemeen is. Geloof mij, zo’n weekje mee als vrijwilliger op een Sailwise vakantie geeft je een hele andere kijk op de wereld….

De Beatrix is een catamaran, volledig aangepast voor rolstoelers en woont in Elahuizen. Het is een zeldzaam lelijke boot, maar je houdt direct van haar! Vakantievierders kunnen zich inschrijven voor een lichamelijk-beperkten-week, niet-aangeboren-hersenletsel-week of verstandelijk-beperkten-week. Op die laatste was ik mee, maar het was eigenlijk behoorlijk onduidelijk wie vakantievierder was en wie begeleider :-). 

Schipper Rinke is met zijn onvermoeibare enthousiasme het hoofdbestanddeel van de perfecte vakantie voor iedereen. Er is al-tijd tijd, hoe vol het programma ook is. Tijd noch moeite worden gespaard: de vakantievierders willen een actieve zeilvakantie net zoals alle andere zeilliefhebbers en die krijgen ze ook! Ook al betekent het dat we soms een sluisje op een haar na schampen of in het riet belanden omdat het zeil nèt niet op tijd gehesen was. Het is allemaal geen probleem en iedereen is een held! 

Ik kan nog wel 5 A4-tjes vol schrijven over al onze avonturen van de afgelopen week. Hoeveel slappe lachen we niet gehad hebben omdat Jacklien en ik als dummies in de verzorging Angelien op bed probeerden te krijgen. Hoe, nagenoeg-blinde, Kees ongemerkt verdomde het roer los te laten op de gloednieuwe kleinere catamaran en we bijna tegen de brug belandden. Hoe Marcel een giga uitgebreid Indonesisch diner met één hand heeft gekookt en ik RSI heb ontwikkeld vanwege twee uren groenten snijden. Hoe we in het donker afval-plastic uit het riet gingen halen en het flessenpost bleek te zijn. Hoe de grote tweemastklipper Lutgerdina spontaan op visite kwam en we met z’n 32-en hebben gebarbecued. Hoe we getongd hebben met alpaca’s! Maar vooral over al de mooie zeil- en vaaruren met deze fantastische mensen op het water in Friesland. Het was onvergetelijk mooi en onbeperkt genieten!

Terug naar het overzicht