Op schoolkamp met de Lutgerdina

Bert Claes

Al meer dan 30 jaar biedt de Sint-Gerardus – een school voor kinderen met een (neuro)motorische beperking – hun schoolverlaters een ervaring om nooit te vergeten. Zij maken een zeilreis op de Lutgerdina. Bert Claes organiseert deze reis al jaren voor zijn leerlingen en Goele Beylemans heeft met enkele collega’s het stokje van hem overgenomen.

Weg met die iPads en gewoon genieten

Bert: “We varen al sinds eind jaren ’80 met SailWise. Onze school biedt buitengewoon secundair onderwijs (BuSO) voor jongeren met een rolstoelhandicap of motorische beperking. In de beginjaren gingen we mee met de Zonnetij vanaf Gaastmeer, maar sinds 1994 varen we met de Lutgerdina. De cultuur op de Lutgerdina is fantastisch. Down to earth, weg met die iPads en gewoon genieten met elkaar. Leerlingen worden er geconfronteerd met hun beperkingen, maar nog veel meer met hun mogelijkheden. Voor mij persoonlijk zijn de reizen op de Lutgerdina een hele fase in mijn leven geweest. Ik ben eind jaren ’90 begonnen aan mijn SailWise-avontuur. Eerst met de school, maar al heel snel ook als vrijwilliger en in de winter tijdens de vele klusweekenden. Heerlijk! De Lutgerdina werkt heel aanstekelijk. Ik zat wel een keer of 6 per jaar op de Lutgerdina. Het is een hele mooie periode waar ik met heel veel weemoed aan terugdenk.”

De manier waarop jullie omgaan met onze leerlingen vind ik heel tof

Goele: “We willen onze leerlingen iets aanbieden wat heel speciaal is en wat hen echt bijblijft als ze onze school verlaten. Na een reis op de Lutgerdina komen ze altijd thuis met het verhaal dat ze echt meegedaan hebben. Of het nu een zeil hijsen is, helpen bij het koken of aan het roer staan, iedereen kan iets doen en er wordt met iedereen rekening gehouden. De manier waarop jullie schipper en maten met onze leerlingen omgaan vind ik heel tof. Ze zijn heel enthousiast en kunnen onze leerlingen echt verder helpen. Ze komen allemaal thuis met het gevoel dat ze iets unieks hebben meegemaakt. En wij komen onszelf ook wel een beetje tegen. Want je moet goed samenwerken met de leerlingen, collega’s en bemanning. Voor ons is het ook een hele mooi teambuilding. Aan andere scholen die dit overwegen zou ik zeggen: ‘Doen! Maar niet in de periode dat wij al gaan’.”

Ook met jouw groep watersporten?

Bekijk de mogelijkheden voor groepen op sailwise.nl/groepen of neem contact met ons op via boekingen@sailwise.nl / 0228-350756.

Terug naar het overzicht