Getrakteerd op een actieve zeilvakantie

Getrakteerd op een actieve zeilvakantie

In januari 2015 werden bewoners van Thomashuis Sumar getrakteerd. Het bleek te gaan om een zeilvakantie die werd aangeboden door Sailwise/ Notariskantoor Loyens & Loeff NV. De zorgondernemers hebben alles nog als verrassing gehouden tot 2 weken voor vertrek. We hebben de beelden gezien via de website van Sailwise en alle 8 bewoners met een verstandelijke beperking werden enthousiast. Het zag er goed uit. Varen is wel iets wat we vaker doen, maar actief zeilen wordt dan niet gedaan.

Van 31 juli – 2 augustus 2015 zijn we welkom. De weersvoorspellingen lijken zonnig, maar weinig wind. De weersvoorspellingen blijken te kloppen.

Vrijdagavond om 20 uur werden we verwacht en worden we door schipper Durkje en maat Bas welkom geheten in het Schippershus. De indeling van de kamers is gemaakt, en om 21 uur zitten we voor het eerst op de Beatrix. De prachtige catamaran van Sailwise. Wat een ruimte. En wat leuk dat iedereen mee kan helpen. De zon gaat prachtig onder en de maan wordt schitterend groot en vol. Vanaf de kalme Fluessen is het goed te zien.

Zaterdags komt iedereen goed uitgeslapen op tijd uit bed, zodat we om 9.30 uur kunnen vertrekken. Het weer is zonnig en we kunnen aan boord ontbijten. Dat willen we natuurlijk meemaken. We varen vandaag naar Workum en dan zullen we over het IJsselmeer weer terug gaan. Het wordt gedurende de dag steeds drukker op het water. We komen met een klein briesje en een paar gehesen zeilen aan in Workum. We gaan even van boord en halen even een visje en ijsje. We stappen weer op, maar richting IJsselmeer staat een ‘file’ voor de sluis. 2 uren wachten is te lang, en gaan daarom weer richting Woudsend. Waar het kan zijn we aan het zeilen, en anders wordt de motor gebruikt. We leggen aan bij een eilandje en gaan even van boord. De zitzakken worden aan land gelegd. De waterpistolen, de hangmatten en de band voor in het water worden gepakt en benut. We eten op het eiland macaroni, die wordt bereid aan boord van de Beatrix. We recreëren en hebben echt vakantie. Iedereen is opgegroeid in Friesland, maar wat is deze provincie toch mooi en leuk vanaf het water! We zijn om circa 20 uur terug. Iedereen wil nog even douchen. En na een drankje te hebben genuttigd bij het kampvuur gaan we allemaal weer lekker slapen.

Zondags vertrekken we weer om 9.30 met de catamaran. Dit keer richting Woudsend, omdat de wind die kant op het beste is. Het is al druk op het water en er zijn vele mensen aan het zeilen. Hendrika, Jan, Elmer, Els, Geke, Jochem hebben allemaal de schipper geholpen met sturen. Nico en Menno niet, maar die hebben wel geholpen met het hijsen en strijken van de zeilen. In Woudsend kunnen we nog net een plekje vinden voor de grote catamaran. We gaan even van boord om een terrasje te pakken en vertrekken dan weer richting Elahuizen. Tijdens deze vaart worden er enkele mensen op de band achter het schip geholpen (zie foto’s). Wat een ervaring!

Om 16 uur wordt het Sailwise avontuur afgerond. We hebben schoon schip gemaakt en de koffers gepakt. De schipper en maat worden hartelijk bedankt voor hun fantastische begeleiding. We vertrekken moe van alle indrukken weer richting Sumar.

Langs deze weg willen we Sailwise en Notariskantoor Loyens & Loeff NV van harte bedanken voor het aanbieden van deze fantastische vakantie en ervaring!

Geke, Jochem, Hendrika, Els, Jan, Menno, Nico, Elmer (bewoners Thomashuis Sumar)
Renathe en Roelien (begeleidsters). Fokje & Michiel (zorgondernemers Thomashuis Sumar)

Terug naar het overzicht