Blind varen in een spiksplinternieuwe boot!

Blind varen in een spiksplinternieuwe boot!

In oktober 2014 reizen wij, allebei blind, samen af naar Loosdrecht voor een zeilschoolweekend. Voor Peter is het de vijfde keer dat hij naar Robinson Crusoe mag. Susan is nog nooit geweest en heeft nog nooit gezeild. Een weekendje is voor haar wel te overzien. Ook als het niet bevalt.

Het is een heel leerzaam weekend waarin iedereen wordt uitgedaagd om zijn grenzen te verleggen en nieuwe dingen te leren. Peter heeft tijdens zijn laatste keer op het eiland voor het eerst alleen in een Access Dinghy gevaren. Dat was zo'n waanzinnig mooie ervaring! Het gevoel om helemaal alleen de haven uit te varen en dan te merken dat de wind in de zeilen komt en de boot snelheid maakt... Dat is een geweldige ervaring als je door je beperking eigenlijk nooit alleen in een voer- of vaartuig zit.

Zoals altijd wordt na het eten een indeling gemaakt. Wij willen, na de ervaring van Peter, nu heel graag samen zonder een begeleider in een boot. We geven onze wens aan als we aan de beurt zijn en dan gebeurt het...

"Willen jullie dan in die gele Access Dinghy die op het grasveld ligt?" zegt Fokke, de beheerder van dienst. Wij zijn blind en waren helemaal niet op de hoogte van een gele Access Dinghy. Een beetje verbaasd vragen we over welke boot hij het heeft. "Dat is een nieuwe boot die we van Delta Lloyd hebben gekregen. Jullie zijn de eerste deelnemers die erin mogen varen. dan leggen we hem zo in het water." is de toelichting.

Zo gebeurt het. En een uur later varen wij samen in de nieuwste aanwinst van SailWise de haven van Robinson Crusoe uit om door de wind over de Loosdrechtse plassen te worden geblazen! Die middag maakt onze begeleider Boele er een feestje van door in zijn motorboot zingend het baken te zijn waar wij opkruisend naartoe mogen varen.

Na een mooie middag loodst Boele ons via de portofoon veilig terug de haven in. We zijn weer een bijzondere ervaring rijker en dit smaakt, ook voor Susan, naar meer!

Het is heel bijzonder om bij SailWise blind het vertrouwen te krijgen om met een spiksplinternieuwe boot als eerste gast het water op te mogen. Dit is een grote eer en onderstreept maar weer eens hoe overtuigd SailWise is van het feit dat iedereen kan watersporten! 

Susan van Egmond en Peter Waalboer

 

Terug naar het overzicht