Mijn weekje Robinson Crusoe

Deze zomer ben ik een week vrijwilligerswerk gaan doen bij Sailwise: een week lang watersporten, buiten zijn en vooral lol maken met mensen met een beperking. Voor een week lang woonden we op Robinson Crusoe, een eilandje in de Loosdrechtse plassen. Hierop staat een groot huis dat zo ontworpen is dat het goed toegankelijk is voor bijvoorbeeld mensen in een rolstoel en slechtzienden. Ook de (zeil)boten, kano's en surfplanken zijn zo aangepast dat ze voor iedereen goed toegankelijk en vaak ook bestuurbaar zijn (door indrukwekkende voetbedieningen en joystickcreaties). Verder is het principe simpel: de hele week lol maken en deelnemers laten ervaren dat hun beperking vaak nog lang niet zo beperkend is als velen denken.

Zo heb ik gewindsurft met een elfjarig jongetje met een erg slecht evenwicht, kon ik tijdens het zeilen een zeventienjarig meisje met Down alle touwtjes uit handen geven en kwam een jongen die last heeft van spasmes er na twintig jaar achter dat hij zelf z'n tanden kan poetsen!

Mijn vader heeft jaren op dit eilandje gewerkt, dus ik kwam er al sinds ik nog geen paar maanden oud was. Maar dit was de eerste keer dat ik écht meeging als vrijwilligster, wat ik best spannend vond, maar vooral een leuke uitdaging! Het werd natuurlijk wel even iets anders, met veel verantwoordelijkheid. Aan het begin best spannend.
 
Wat het eiland zo leuk maakt: geen dag loopt helemaal als gepland. Continu gebeuren er onverwachte dingen, waar je snel een oplossing voor moet vinden of op moet reageren. 24/7 kom je nieuwe dingen tegen, waar je vervolgens super veel van leert. En ja, zo nu en dan kom je dan jezelf tegen... We hebben met z'n alle een topweek gehad en ook het weer liet het er niet bij zitten: de hele week heerlijk warm, geen spatje regen en bijna alle dagen mooie wind. Oja en niet te vergeten: de heldere sterrenhemel met vallende sterren en de volle maan... Toch wel sprookjesachtig, zo'n stille zomeravond aan het water.

Mocht je nou denken: wow, die meid is sympathiek, dat ze een hele week opoffert om vrijwilligerswerk te doen; het was absoluut géén opoffering, want ik heb echt een geweldige week gehad. Ik zou het leuk vinden als je eens een kijkje neemt op www.SailWise.nl, bij 'vrijwilligerswerk'. Het is immers niet voor iedereen zo vanzelfsprekend om te kunnen watersporten, maar met wat hulp lukt het prima!

Terug naar het overzicht