'Zeilen; frisse lucht, water, het ruime sop.. Vrijheid!'

Blog van Bram

Als waterscouts zijn we gek op water, we doen er van alles op en in. Het erop uit trekken met een vlet is avontuurlijk en geeft een gevoel van vrijheid. Waterscouts zijn op een leeftijd dat ze nog geen auto mogen besturen en vaak zelfs nog geen brommer of scooter, maar een boot besturen mag al op jonge leeftijd en maakt je onafhankelijk. Jij bepaalt, samen met de wind, welke kant de boot opgaat. De ene keer moet je er veel voor doen en tegen de wind inkruisen, de volgende keer heb je ruime wind en kun je, liggend op het achterdek, relaxed richting je doel sturen.

Bij SailWise zie ik de deelnemers ook van dat avontuurlijke, maar vooral van de vrijheid genieten. Iemand met een beperking moet zich vaak aanpassen en kan niet altijd zijn eigen wil doen. In een boot bij SailWise kunnen deelnemers zelfstandig varen, zelfs als ze een zwaar lichamelijke beperking hebben. Ze kunnen nu zelf bepalen of ze naar bak- of stuurboord gaan en of ze met de wind meevaren of juist niet. Dit geeft een machtig gevoel van vrijheid en zelfstandigheid en tegelijk geniet je van dezelfde natuur en frisse lucht.

Ik ben leiding geweest bij de waterscouts en ben nog steeds betrokken bij het bestuur van onze vereniging, maar ik ben ook vrijwilliger bij SailWise op het eiland Robinson Crusoe. Beide hebben met mijn passies voor water en mensen te maken. Bij SailWise en waterscouting mag ik mijn talent en ervaring inzetten om mensen te laten ervaren wat ze allemaal kunnen, wat het is om zelfstandig te kunnen beslissen in je leven en op avontuur te gaan.

Bram Leunis: waterscout en bestuurslid van een waterscoutinggroep uit Harderwijk én enthousiaste vrijwilliger bij SailWise

Terug naar het overzicht