Zeilen met ... een rolstoel

Anne de Ruijter

Anne de Ruijter (28) is geboren met de spierziekte SMA type 2, waardoor ze in een rolstoel zit en maar weinig kracht heeft in haar hele lichaam. Dat weerhoudt haar er niet van om mee te doen met de Beurtveer; een loodzware zeiltocht voor klippers en tjalken, waar ook onze tweemastklipper Lutgerdina jaarlijks aan meedoet.

 “Ik noem de vakanties bij SailWise altijd mijn ‘hoofdvakantie’. Want lichamelijk is het uitputtend en zwaar, maar mijn hoofd kan lekker uitwaaien. Letterlijk. Ik zet mijn gedachten uit en hoef er alleen maar voor te zorgen dat het schip vooruit komt. Ik ben best fanatiek en vind het leuk om aan zo’n wedstrijd mee te doen, zelfs al maken we maar weinig kans om te winnen. Het is een feestje en we hebben zoveel plezier met elkaar.”

Bakstagen en zeilen hijsen

“Op de Lutgerdina ben ik vooral veel aan het roer, dat is aangesloten op een joystick. Soms doe ik dat urenlang en dat vinden de schippers ook wel prettig, want dan hebben zij even rust. Verder help ik met de bakstagen en het hijsen van de zeilen. Dan maken we de val vast aan mijn rolstoel en rijd ik over het dek zodat het zeil gehesen wordt. En ’s nachts beman ik het zoeklicht op de boot, op zoek naar de boeien langs de vaargeul.

Groots onthaal

“Het mooiste moment van de Beurtveer is het moment dat we de haven van Workum binnenzeilen. De andere zeilers vinden het supertof dat we meedoen met de Beurtveer. Dan zetten we de tune van ‘the A-team’ aan en worden we al toeterend door de andere schepen onthaalt. Ook op de dijk staan mensen ons toe te juichen. Dat is heel bijzonder om mee te maken.”

Hoofd uit, wind aan

“SailWise biedt mij de mogelijkheid om te sporten op een manier waarop ik echt iets kan bijdragen. Ik heb een intensieve baan en werk fulltime. Dan is het lekker om er een week echt uit te zijn en alleen maar na te hoeven denken over van welke kant de wind komt en hoe we het snelst in Workum komen. Op de Lutgerdina maakt het niet uit of je een vrijwilliger of deelnemer bent. Iedereen doet mee.”

Beurtveer

Eens per jaar zeilen zo’n twintig tjalken en klippers – waaronder de Lutgerdina – in drie etmalen zo snel mogelijk van Workum naar Amsterdam en weer terug, met passagiers aan boord. Het is een tactisch spel, waarbij gebruik van de motor verboden is en een aantal havens verplicht aangedaan moet worden.

Terug naar het overzicht