Zeilen met ... een verstandelijke beperking

Jacco Kroon

Jacco Kroon (47) heeft een verstandelijke en visuele beperking. Hij woont zelfstandig en werkt bij een sociale werkplaats van een groot bedrijf. Ieder jaar gaat hij met SailWise op vakantie. Het liefst met de Lutgerdina en als het even kan wel twee keer per jaar.

“Ik denk dat het nu een jaar of 15 geleden is dat ik voor het eerst meeging met SailWise. Afgelopen jaar ben ik voor het eerst op Robinson Crusoe geweest en dat was wel leuk, maar het liefst ga ik met de Lutgerdina mee.”

Beurtveer

“De Beurtveer vind ik het leukst om te doen. Het is een zware zeilwedstrijd, maar ik weet nu hoe het werkt. In het begin werden we meestal laatste of één-na-laatste, maar de laatste jaren hadden we een lekker enthousiaste groep en eindigden we vaak een stuk hoger. Dat vind ik wel mooi.”

Je kan je beperking wegzetten

“De vakanties op de Lutgerdina zijn gewoon top. Ik vind het leuk dat het een oud schip is en dat het aangepast is. Je kan je beperking er echt even wegzetten. Er gaan ook mensen mee die zwaarder beperkt zijn dan ik en ook zij kunnen hun beperking even aan de kant zetten. Door deze zeilvakanties heb ik meer respect voor mensen die minder mobiel zijn en weet ik beter hoe ik daarmee om moet gaan.”

Fijne sfeer

“Ik heb met verschillende organisaties die ook vakanties met boten aanbieden contact gehad. Daar is alles voor je geregeld, maar dan heb je zelf maar weinig inbreng. Dat heb je bij SailWise wél. Zowel de vrijwilligers, deelnemers als de bemanning werken samen met het zeilen en ook met koken enzo. We doen echt alles met elkaar aan boord en er is zo’n fijne sfeer. Volgend jaar komt de Lutgerdina gelukkig weer in de vaart, dus dan wil ik met de Beurtveer mee en tijdens het Pinksterweekend.”

Terug naar het overzicht