Onderzoek bevestigt meerwaarde voor revalidanten

Uit onderzoek van de WUR (oktober 2017) blijkt dat al door een weekend met SailWise mee te gaan de kloof kleiner wordt tussen klinisch revalideren en het dagelijkse leven. Tijdens het weekend vergaren deelnemers kennis, vaardigheden, ervaringen, ontvangen social support en krijgen meer zelfvertrouwen die het dagelijkse leven op een positieve manier beïnvloeden. Als het lukt om van de rolstoel de overstap te maken  naar een schommelende boot, dan besef je dat je dat ook in andere situaties, thuis maar ook in andere omgevingen, moet kunnen. Bovendien werkt een weekend watersporten ontspannend. Revalideren immers kan stressvol zijn en wordt soms vergeleken met topsport. SailWise biedt een veilige omgeving waarin revalidanten samen met anderen in dezelfde situatie waardevolle ervaringen opdoen die mee worden genomen in het dagelijkse leven.


De voornaamste resultaten uit het WUR-onderzoek naar de meerwaarde van watersportactiviteiten:

  1. SailWise weet goed in te spelen op de diversiteit in achtergrond en behoeftes van de verschillende deelnemers.
  2. De bijdrage van de vrijwilligers lijkt van essentieel belang voor de (positieve) ervaringen die de deelnemers ondervinden. Daarbij refereren zowel deelnemers als vrijwilligers aan de ‘unieke SailWise-aanpak’ zoals ‘informele en relaxte sfeer’, ‘alles is mogelijk’, ‘geen betutteling’, ‘iedereen betrekken bij besluitvorming’, ‘iedereen betrekken bij taken die uitgevoerd moeten worden’, ‘niet bang zijn om grenzen te verleggen’ en de gelijkwaardige positie van deelnemer en vrijwilliger (‘het gevoel samen op avontuur te zijn’).
  3. Deelname aan watersportactiviteiten bij SailWise lijkt méér dan ‘een onvergetelijke vakantie’.
  4. De meerwaarde blijkt uit positieve invloeden op onder meer zelfredzaamheid, zelfvertrouwen, stressbestendigheid en het accepteren en weer opnieuw leren kennen van het eigen lichaam.
  5. De meerwaarde van deelname aan watersportactiviteiten blijkt het grootst bij:
  • revalidanten aan het einde van het (klinische) revalidatietraject;
  • mensen die in de eigen omgeving onvoldoende uitgedaagd worden;
  • jongeren die bezig zijn hun mogelijkheden te verkennen.

Uit het rapport: ‘De deelnemers realiseerden zich achteraf dat zij dankzij de nieuwe ervaringen op Robinson Crusoe hun revalidatie een boost hebben gegeven, omdat ze beter weten wat ze kunnen. Daarnaast heeft het weekend gezorgd voor een mentale opkikker. Zelfs maanden later keken ze met een glimlach op hun gezicht terug. Sommige gaven aan dat ze zelfs een nieuwe sport hebben gevonden: zeilen’.