Ervaringsverhaal

Ervaringsverhaal

Revalideren in een zeilboot

Adelante komt al 20 jaar bij SailWise

SailWise is ontstaan uit de overtuiging dat watersporten enorm veel meerwaarde heeft bij het revalideren. Sinds jaar en dag gaan revalidatiecentra uit het hele land mee met SailWise. Adelante is daar één van en Elien Heijen vertelt waarom zij voor SailWise kiezen.

 “In 2000 kregen we een uitnodiging om met een aantal revalidanten een dag naar Robinson Crusoe te komen. De begeleiders zagen direct hoeveel er mogelijk was en hoe de revalidanten genoten op het water. De deskundigheid en ruimdenkende manier van werken van SailWise sprak ons erg aan.”

Revalidatiearts: ”Tijdens de watersportweek heb ik ontwikkelingen die revalidanten gedurende het hele revalidatieproces doormaken in enkele dagen zien ontstaan.”

Ieder jaar terug naar het eiland

“Een dagje watersporten kan op heel veel plekken. Maar wij zagen dat vijf dagen met elkaar optrekken veel meer doet voor de revalidanten. Door alles samen te doen kom je in een sfeer die vaak meer mogelijk maakt dan bij een dagactiviteit. Daarom zijn we sponsoren gaan zoeken om dit ieder jaar te kunnen doen. En met succes. We gaan nu ieder jaar een midweek naar Loosdrecht.”

Persoonlijke doelen

“Grenzen verleggen of juist grenzen leren respecteren, vertrouwen krijgen in eigen mogelijkheden, het in ons revalidatiecentrum geleerde in praktijk durven te brengen, het uitvoeren van ADL in een nieuwe omgeving; de persoonlijke doelen van de revalidanten zijn voor iedereen weer anders. In zo’n week leren ze één ding allemaal en dat is om meer in mogelijkheden te denken dan in beperkingen.”

Mooie herinneringen

“Als ik revalidanten tegenkom die jaren geleden mee zijn geweest, dan hoeft onze blik maar te kruizen en we zitten samen weer op het eiland met onze herinneringen. Het is iets machtigs, een mooie herinnering die niemand je meer afneemt en waar je in gedachten weer naar terug kan gaan.”

Revalidatiearts grondlegger SailWise

In 1974 besloot een revalidatiearts uit Enkhuizen te gaan zeilen met zijn cliënt, omdat die het niet meer zo zag zitten na zijn ongeval. Samen genoten ze van de wind, de golven, de zon én de ervaring wat er nog wel kan met een beperking. De man leerde zijn grenzen verleggen en kreeg veel meer zelfvertrouwen. Het tweetal ging vaker zeilen en er sloten zich meer mensen bij hen aan. Nu, 45 jaar later, genieten jaarlijks zo’n 1.400 mensen onbeperkt van de watersportactiviteiten van SailWise.