Historie van SailWise

Historie van SailWise

Historie van SailWise

In september 1974 schreef journaliste Caroline Barton het artikel ‘Waarom zij wél en wij niet’, over een zeiltocht met de catamaran Sparkle. Ze ontdekte het schip in Engeland – toen nog het eerste zeilschip ter wereld voor mensen met een beperking – en raakte geïnspireerd. In de watersportwereld leefden al langer ideeën om zeilen voor mensen met een beperking mogelijk te maken. Het artikel van Caroline bracht alles in een stroomversnelling. Het leverde veel reacties op en samen met haar rechterhand Nan Keesom stelde Caroline een bestuur samen. Zo werd op 19 december 1974 officieel de stichting ‘Zeilen met gehandicapten’ geboren.

Stichting Zeilen met Gehandicapten

Meer dan een bestuur, een naam en een aantal sponsoren waren er niet. En hoewel het geld nog niet helemaal voor elkaar was, besloot het bestuur om de Britse bouwer van de Sparkle de opdracht te geven voor de bouw van de Zonnetij. Het werd het eerste aangepaste zeilschip voor mensen met een beperking in Nederland. Op 17 augustus 1975 werd de Zonnetij officieel gedoopt bij de Koninklijke Nederlandse Zeil & Roeivereniging in Muiden en op 15 april 1976 kon eindelijk de eerste zeilvakantie op de Zonnetij van start gaan, met schipper Henk Plaatje aan het roer. Een vaste overnachtingplaats was er niet: in de beginjaren werd er onder andere overnacht in vakantiehuisjes aan het Gaastmeer, in grote legertenten op de Gependam in Enkhuizen of aan boord, onder een dektent, overnacht.

Nebas-Nsg

In de jaren daarna volgden de ontwikkelingen zich razendsnel op. In 1979 werd de Roller gebouwd, een kleinere zeilboot die wel rolstoeltoegankelijk was. Bovendien werd in dat jaar de Lutgerdina voor fl. 7.000,- aangekocht en voor fl. 1.000.000,- aangepast voor mensen met een beperking. Het schip kwam in 1981 in de vaart. Ons watersporteiland Robinson Crusoe werd in 1980 in gebruik genomen. Door de uitbreiding van zeil- naar watersportactiviteiten, werd de naam van de stichting gewijzigd in Stichting Watersport met Gehandicapten. In 1984 breidden we onze activiteiten nog verder uit, door in het hele land watersportactiviteiten en -wedstrijden te organiseren voor mensen met een beperking. In 2000 werd onze stichting onderdeel van de NEBAS (Nederlandse Bond voor Aangepast Sporten), dat later Nebas-NsG werd. In 2009 werd onze stichting zelfstandig en ging door als SailWise. De regio-activiteiten zijn geen onderdeel meer van onze huidige organisatie.

SailWise

De Zonnetij heeft in 2005 plaatsgemaakt voor onze huidige catamaran, de Beatrix. Nieuw, innovatief en volledig aangepast voor mensen met een beperking. Het Prinses Beatrix Spierfonds heeft de catamaran tijdens SAIL 2005 aangeboden als nationaal geschenk ter ere van het 25-jarig regeringsjubileum van toenmalig Koningin Beatrix. We maken met de Beatrix de mooiste zeiltochten over de Friese meren en het IJsselmeer. Overnachten deden we lange tijd in de vakantiehuisjes in Gaastmeer en later in het slaapschip de Sterretij. Op 19 mei 2016 werd na een grote renovatie het watersportcentrum It Sailhûs geopend in Elahuizen. Hiermee bieden we niet alleen een accommodatie voor gasten van onze zeilvakanties, maar de vakantiewoningen en groepsaccommodatie kunnen ook los geboekt worden of in combinatie met een dagtocht met één van de (aangepaste) zeil- en motorboten van It Sailhûs.

Financiële steun

Als vanaf het eerste jaar hebben sponsoren, donateurs, fondsen, bedrijven én vrijwilligers zich belangeloos ingezet voor toegankelijke watersport voor mensen met een beperking. Fonds Gehandicaptensport heeft al vanaf de beginjaren een heel belangrijke rol gespeeld en doet dat nog steeds. Zonder hen en alle andere financiers had onze stichting niet kunnen bestaan.