SailWise IJsselmeer Challenge

SailWise IJsselmeer Challenge

‘De eerste keer dat ik zelfstandig zeilde, was echt een overwinning.
Ik had het nooit voor mogelijk gehouden, maar het kan gewoon bij SailWise’

Lisette Koopmans

50 Jaar SailWise: Grenzen verleg je samen

SailWise IJsselmeer Challenge aftermovie

De zeer slechtziende Jos Lavrijsen, is op zijn windsurfplank op 11 april samen met een begeleidende vloot van ruim 50 watersporters met en zonder beperking het IJsselmeer overgestoken. Doordat het hele traject naar Enkhuizen tegen de wind in was, moest er een zigzag koers worden gevaren. Hierdoor werd de tocht veel langer en surfte Jos ruim 80 kilometer over het woelige water van het IJsselmeer. Toen de duisternis begon in te vallen, zijn Jos en de andere surfers na ruim 7 uur non-stop surfen overgestapt op de catamaran de Beatrix. Het laatste stuk naar Enkhuizen hebben ze daardoor zeilend afgelegd. Naast Jos hebben ook Laila van der Meer en Bjarne Brouwer, wedstrijdzeilers van TeamAllianz, de oversteek gemaakt. Het zeilduo, dat zich al geplaatst heeft voor de Olympische Spelen, zeilde het IJsselmeer over in een Inclusion catamaran, met een verduisterende VR bril. Voor Laila was dit een grote uitdaging, omdat ze de golven op het IJsselmeer hierdoor niet zag aankomen. Laila: “Ik heb hierdoor nog meer respect gekregen voor Jos, die met bijna geen zicht zoveel uren op zijn windsurfplank heeft gevaren." Ook Jorien Hin, wedstrijdzeilster en jongerenambassadeur van SailWise, voer mee in de vloot. Zij deed dit in de nieuwe randmeer van SailWise en kwam als eerste om 17.30 uur aan in Enkhuizen.

De volgende dag vond de feestelijke intocht plaats in de binnenstad van Enkhuizen en werden de watersporters verwelkomd door burgemeester Eduard van Zuijlen. Hij feliciteerde Jos en alle andere watersporters met hun prestatie.  "SailWise geeft mij de vrijheid om 'zonder mijn beperking' te watersporten!", verklaarde Jos na afloop met een stralende glimlach. “ “Ik vind het jammer dat ik niet surfend in Enkhuizen ben aangekomen, maar wel super trots dat ik door de tegenwind veel meer kilometers heb gesurft dan waarvoor ik heb getraind.”

De unieke samenwerking tijdens de tocht en de prestatie van Jos en zijn mede surfers en zeilers typeren met recht het motto van het lustrum “Grenzen verleg je samen”.

SailWise IJsselmeer Challenge

 
 
 Donderdag 11 april en vrijdag 12 april 2024
 Elahuizen - Enkhuizen

Bovenstaand citaat gaat over watersport en zeilen. Maar het gaat ook over zelfvertrouwen krijgen en het verleggen van grenzen. Het citaat vertelt het verhaal van SailWise; een organisatie die actieve watersport mogelijk maakt voor mensen met een beperking. En dat al 50 jaar!

Om dit jubileum te vieren vindt op 11 april 2024 de SailWise IJsselmeer Challenge plaats. Vanuit It Sailhûs in het Friese Elahuizen steekt windsurfer Jos het IJsselmeer over naar Enkhuizen, thuishaven van SailWise. Een geweldige uitdaging, want Jos is visueel beperkt. 'Grenzen verleg je samen' en daarom is er een begeleidende vloot bestaande uit Olympisch zeilers Laila van der Meer en Bjarne Bouwer van TeamAllianz, wedstrijdzeiler en jongerenambassadeur van SailWise Jorien Hin en uiteraard enthousiaste SailWisers die zeilklipper Lutgerdina, catamaran BeatrixInclusion-catamarans en kano's en sup's gaan bemannen. 

In de Compagnieshaven in Enkhuizen wacht een feestelijk onthaal voor Jos Lavrijsen en de begeleidende vloot. Niemand minder dan Burgemeester Van Zuijlen van gemeente Enkhuizen staat bij de finish van deze legendarische SailWise IJsselmeer Challenge.

Programma SailWise IJsselmeer Challenge

Woensdag 10 april

 

  It Sailhûs  Elahuizen
  Plusminus einde middag

 • Aankomst van de Lutgerdina met de deelnemers aan de speciale lustrumreis.
 • Aankomst van de overige deelnemers aan de SailWise IJsselmeer Challenge.

Donderdag 11 april

 

  It Sailhûs  Elahuizen
  Vanaf 8.00 uur

 • 8.15 uur
  Ontvangst van deelnemers en relaties voor het feestelijke lustrumontbijt
   
 • 8.45 uur
  Inspirerend programma gepresenteerd door Boudie Hoogedeure.

  Sprekers
  Afrodite Zegers (oud olympisch zeiler) | Jeroen Otter (supercoach NOC*NSF | Lobke Berkhout (oud olympisch zeiler)

  Interview met:
  Renske Rietbergen (directeur SailWise) | Jos Lavrijsen (IJsselmeer Challenger | Jorien Hin (jongerenambassadeur SailWise en wedstrijdzeiler) I Laila van der Meer & Bjarne Bouwer (Olympisch zeilers TeamAllianz). 
   
 • 10.00 uur
  Deelnemers gaan naar de boten voor de IJsselmeer Challenge muzikaal begeleid door een shantykoor.
   
 • 10.30 uur
  Startsein van de legendarische SailWise IJsselmeer Challenge

Afhankelijk van het weer eindigen we aan het einde van de dag in de Compagnieshaven in Enkhuizen. Mocht het weer het niet toelaten om de oversteek te maken, dan wordt er een tussenstop in Stavoren gemaakt.

Vrijdag 12 april

 

  Buitenhaven Enkhuizen
  Vanaf 15.00 uur

 • 15.00 uur
  Jos Lavrijsen en de begeleidende vloot maakt zich klaar voor de officiële aankomst in de Enkhuizer binnenstad (Buitenhaven)
 • 16.00 uur
  Officiële finish van de SailWise IJsselmeer Challenge in de Buitenhaven van Enkhuizen en in aanwezigheid van Burgemeester Van Zuijlen
 • 17.00 uur
  Einde van de SailWise IJsselmeer Challenge

'Grenzen verleg je samen' Doe ook mee en sponsor Jos voor zijn unieke prestatie tijdens de IJsselmeer Challenge en zorg ervoor dat SailWise ook de aankomende jaren actieve watersportvakanties voor mensen met een beperking kan blijven organiseren! 


De SailWise Lustrum10daagse wordt mede mogelijk gemaakt door: