Organisatie

Van zwerftochten over het IJsselmeer en het wad met tweemastklipper Lutgerdina tot zeilen op de Friese meren vanuit ons watersportcentrum It Sailhûs en het beoefenen van kleine watersporten op het privé-eiland Robinson Crusoe. Bij SailWise worden grenzen verlegd en uitdagingen aangegaan!

Historie

SailWise werd in 1974 opgericht nadat een revalidatiearts uit Enkhuizen besloot te gaan zeilen met zijn cliënt, die het niet meer zo zag zitten na zijn ongeval. Ze gingen het water op en genoten van de wind, de golven, de zon én de ervaring wat er nog wel kan met een beperking. De man leerde zijn grenzen verleggen en kreeg een boost aan zelfvertrouwen. Het tweetal ging vaker zeilen en er sloten zich meer mensen bij hen aan. In de Compagniehaven in Enkhuizen werden legertenten neergezet, waar vrijwilligers en deelnemers zich verzamelden. En die groep groeide en groeide. Nu, ruim 45 jaar later is SailWise uitgegroeid tot een prachtige stichting, waar jaarlijks zo’n 1.400 mensen genieten van actieve watersport. En dat aantal stijgt nog steeds!

Bekijk hier wie er bij SailWise werkt >>
 

Actief, uitdagend en zelfstandig

Wij gaan uit van de filosofie dat watersport en actieve vakanties op het water een ideaal middel zijn om bij te dragen aan de zelfstandigheid en onafhankelijkheid van mensen met een handicap of beperking. Bij SailWise ontdekken onze gasten wat ze wél kunnen. Zichzelf ontwikkelen, grenzen verleggen en eigen regie zijn hierbij de sleutelwoorden. Watersporten bij SailWise helpt mensen met een beperking uit het maatschappelijke isolement en het bevordert de integratie. Hierdoor voelen mensen met een handicap of beperking zich fysiek en mentaal minder geremd, kunnen zij meer uit het dagelijkse leven halen en hun leven op meer zelfstandige wijze leiden.

Onze doelstelling

Het bevorderen van het maatschappelijk welzijn, de fysieke en mentale onafhankelijkheid en de integratie van mensen met een handicap of beperking middels (het aanbieden van) faciliteiten op het gebied van watersport; en het bevorderen van deelname van mensen met een handicap aan watersportactiviteiten.
 

Onze visie

Actief en zelfstandig watersporten draagt bij aan fysieke en mentale onafhankelijkheid van mensen met een handicap.
 

Onze missie

Mensen met een handicap helpen hun mogelijkheden te ervaren en vergroten (Fit to Sail) door middel van toegankelijke watersportactiviteiten in een ontspannen en veilige omgeving voor iedereen (Sailing for All).

Onze broncode

Wij werken vanuit de zogenaamde krachtgedachten, de kernwaarden van SailWise:

  • Wij zetten alle zeilen bij om iedereen onbeperkt te laten genieten.
  • Wij geven ruimte voor eigen inbreng en initiatief.
  • Wij denken in mogelijkheden in plaats van beperkingen.
  • Wij scheppen de ideale omstandigheden om grenzen te verleggen.
  • Wij stimuleren zelfstandigheid en onafhankelijkheid.
  • Wij hebben aandacht en veiligheid hoog in het vaandel.
  • Wij gaan altijd uit van gelijkwaardigheid, wie je ook bent.
  • Wij laten iedereen persoonlijk groeien en boven zichzelf uit stijgen.

Onze deelnemers van SailWise zijn het erover eens: SailWise laat je boven jezelf uitstijgen en doet je je beperking vergeten.

Organisatiestructuur

Bij SailWise werken zo’n 14 mensen in vaste dienst en zijn er jaarlijks zo’n 250 vrijwilligers actief. De Raad van Toezicht - bestaande uit 5 personen - houdt toezicht op het door de directie uitgevoerde beleid van SailWise.

Bekijk hier wie er bij SailWise werkt >>